Bästa nyheterna i världen just nu! Så jäkla kul!

Niels Arden Oplev, Noomi Rapace och Michael Nyqvist

Foto: Fredrik Persson Niels Arden Oplev, Noomi Rapace och Michael Nyqvist - ett sammansvetsat Milleniumgäng på presskonferens inför premiären av den första filmen i Millennium-serien: "Män som hatar kvinnor".

Efter kritik och en enorm efterfrågan är det det nu klart att det blir biofilmer av Stieg Larssons två sista "Millennium"-böcker. SVT backar därmed från avtalet som innebar att filmerna skulle sändas som tv-filmer.

Skriv ut Tipsa   Textstorlek

 Intresset för den danska regissören Niels Arden Oplevs filmatisering av Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" har varit enormt, såväl i Sverige som internationellt och böckerna om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist har sålts i över 10 miljoner exemplar, världen över.

Därför har också många ställt sig tvekande till att Daniel Alfredssons filmatiseringar av de två andra böckerna i "Millennium"-serien, "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes", enligt ett avtal med SVT bara skulle sändas på tv och ges ut på dvd.

På presskonferensen inför "Män som hatar kvinnor"-premiären uttalade sig de två huvudrollinnehavarna Noomi Rapace (Lisbeth Salander) och Michael Nyqvist (Mikael Blomkvist) öppet kritiskt.

- Jag tycker det är konstigt när man pratar om att få ut svensk film. Tråkigt, sade Michael Nyqvist.

Också regissören ställde sig tveksam till avtalet, som han menade försvårade det dramaturgiska arbetet.

Men nu har alltså dealen ändrats. Filmerna kommer att gå upp på bio, redan i år.

- Det är naturligtvis fantastiskt roligt, inte minst med tanke på den stora framgången vi haft med första filmen. Det känns roligt att kunna bjuda biopubliken även på tvåan och trean, säger Pia Grünler som är chef för filmdistributionen på Nordisk film.

Såväl distributinsbolaget som produktionsbolaget Yellow Bird har länge diskuterat att filmerna borde få gå upp på bio, ända sedan de förstod hur stort fenomenet "Millennium" var.

- Därför vet jag också att producenterna filmat med biograferna i åtanke, säger Pia Grünler.
Kvaliteten håller alltså för biodukarna. Men däremot måste filmerna nu klippas om. Tv-versionerna är för långa, bioversionerna kommer att bli omkring två timmar och tio minuter långa.

Att SVT ändrar sig har precis blivit klart. Ändå behöver biopubliken inte vänta särskilt länge på premiärerna.

- Vi siktar på att "Flickan som lekte med elden" ska få premiär i mitten på september och att "Luftslottet som sprängdes" går upp i slutet på november, säger Pia Grünler


Kommentarer
Postat av: Mysan

FY FAN VAD UNDERBART!!!!!

2009-03-20 @ 15:12:13
URL: http://mysanb.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0