STORT frågetecken

Löneskillnader i dagens västvärld känns så 1800tal men det är dagens sanning på många arbetsplatser och det är ju ingen nyhet. Men det är fortfarande ett stort frågetecken. Jag tror det ofta beror på att chefen är man, men också måste vi själva rycka oss i kragen och våga stå på oss och förhandla!
Återigen vill jag tipsa om den här bra diskussionen Damrummet

Liksom inom de flesta yrken som rör ekonomi har kvinnliga banktjänstemän och kreditrådgivare lägre lön än sina manliga kollegor i snitt. Kvinnor tjänar i snitt 30 000 kronor, bara 70 procent av sin manliga kollegors snittlön på 42000 kronor.


En kvinnlig börsmäklare, eller värdepappersmäklare, tjänar 65 procent av vad hennes manliga kollegor gör. 59 800 kronor mot 91 900 kronor.

Sen finns det faktiskt yrken där det är tvärtom, men då snackar vi inga stora summor som ovan.

Jobbet som biomedicinsk analytiker finns inom sjukvården och läkemedelsindustrin. Löneskillnaden mellan män och kvinnor är knapp, men medan snittlönen för manliga analytiker är 24 400 kronor, tjänar de kvinnliga 24 700 kronor.

Speciallärare jobbar mest med att ge individuellt stöd till elever. Kvinnliga speciallärare tjänar i snitt 6 procent mer än sina manliga kollegor, 27 300 kronor i månaden mot 25 700 kronor

Enda platsen där vi äger är i kabinen.

Jobbet som flygvärdinna tillhör återigen en kvinnodominerad yrkeskategori. Snittlönen för en kvinnlig flygvärdinna hamnar på 28 800 kronor mot 28 300 kronor för en steward.

Hur kan det vara så här? Åt nåt av hållen? Lönen ska inte sättas efter kön. Det skrämmer mig som jobbar med bara killar....



läs mer på E24

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0