Progg, samer, möbler och kläder

Igår var vi på Nordiska muséet och spenderade timmar bland massa olika utställningar. Det gillar jag, att man får mycket för ( ja gratis inträde efter 16.00) men för pengarna så att säga. Att vara på samma plats i flera timmar och ändå vara i olika världar och det finns nånting för alla.
Vi kollade på Proggens affischer, levde oss tillbaka till 60-70 talet och förudnrades över att inträde till en fest med bla Ebba grön och Pugh Rogefeldt kunde kosta 15 spänn. Alla affischer var såklart jättecoola.

Sedan mötte vi August Strindberg lite snabbt, olika fotouställningar, lite småutställningar bl a Årstafruns ring, poesi och bland fotona; gamla kameror.
En stor guide genom Sveriges traditioner, hade varit perfekt för en utlänning att se och få lära känna Sverige och förstå varför folk målar ägg i april och dricker sprit i vita mössor i juni.
Det var folkkonst, bröllopsinspiration, gamla leksaker, dockskåp (som tydligen är beständiga) och så samerna.

Möblerade rum
var en guide i hur vi bott genom tiderna, från liten liten timmerstuga för tio personer till stora slott och det fanns en tid när mark och bostäder var billig på malmarna i Stockholm. Jag tänkte mycket på att det inte var så konstigt att sagor och vidskeplighet var så stort förr i tiden. De hade ingen belysning, de bodde tätt inpå varandra och boskapen, de var trötta och slitna av hårt arbete. I fantasin och tankarna roade man sig och berättade sagor för både barn och vuxna. Att hålla hårt på traditioner av rädsla för vad som annars kunde hända var viktigt för folk så de kunde förenas i något. T ex att kvinnor var smutsiga, dåliga och livsfarliga, om en kvinna kunde bota en sjukdom eller koka te på en ört så kunde hon oxå skada och döda med liknande medel.

Sedan kom vi in på 1900-talet och min favvostil, 50-60-70talet. Mamma tog en tripp längs minnenas allé och jag blev avis för att jag inte kunde följa med.

Dukade bord var kul och lite äcklande. På 1500-talet tog gästen med egen trätallrik och sked, då började man även med "supamat" brännvin som åts med sked, därav ordet "sup". Öl dracks oxå. Fram i tiden var det viktigt att skylta med rikedom, pompa och ståt på borden i form av höga guld och silverskålar med frukter och blomor, hela göddor, eller varför itne en uppstoppad svan i mitten av bordet med en svanstek i mitten, sedan återanvändes svanen flera gånger till nya middagar med nya stekar. Fräscht. Det fanns oxå statliga regeler för vilka godsaker som fick serveras, var du bonde fick du bara servera nötter och frukt medan adeln hade rätt att ställa fram vad de ville.
Ett nytt glas per nytt vin per ny rätt, tur de hade husor de som hade råd att servera detta.

Japp allt som allt en bra museitur med blandade historier. Perfekt.

Vi avslutade på Steakhouse med godaste gott...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0